Spaghetti alla Norma
Bakłażany pokroić na cienkie plasterki (3 mm). Posolić, odstawić na pół godziny, by puściły sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, grubo posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, dodać czosnek, a kiedy już mocno pachnie, dodać pomidory, zamieszać. Posolić, popieprzyć, dodać bazylię oraz dusić, aż sos zgęstnieje (ok. 20 min). Wytrzeć bakłażany. Na pozostałej oliwie usmażyć bakłażany. Jednocześnie do wrzącej osolonej wody włożyć spaghetti oraz gotować zgodnie z przepisem kilka minut, aż będą al dente. Odcedzić. Połączyć makaron z sosem na patelni. Przełożyć na półmisek oraz obłożyć plastrami bakłażana. Posypać rozdrobnionym białym serem. Biały ser jest tu polskim dodatkiem, ale fantastycznie gra z czosnkowym pomidorowym sosem oraz nie zakłóca smaku bakłażana. Tradycyjna wersja zaleca używanie owczego sera pecorino lub ricotta salata, na razie niedostępnych w Polsce.