Surojadki po białostocku
- 60 dag grzybów (surojadek)
- 5 dag słoniny
- 5 dag cebull
- 2 dag mąki
- 0,125 l śmietany
- sól, pieprz
Oczyszczone surojadki obrać z kolorowej skórki (uważać, aby nie miały różowych trzonów, gdyż wtedy są bardzo gorzkie), przekrajać każdą na 2 - 4 kawałki, wrzucać na osoloną wrzącą wodę, zagotować i wyłożyć na sito.
Słoninę pokrajać w kostkę, przesmażyć krótko z cebulą, włożyć grzyby i dusić pod przykryciem 15 - 20 minut.
Sos, który puszcza, powinien się wygotować.
Wówczas posypać mąką, dodać śmietanę, ewentualnie dosolić i wsypać pieprzu.
Podawać z ziemniakami.
Słoninę pokrajać w kostkę, przesmażyć krótko z cebulą, włożyć grzyby i dusić pod przykryciem 15 - 20 minut.
Sos, który puszcza, powinien się wygotować.
Wówczas posypać mąką, dodać śmietanę, ewentualnie dosolić i wsypać pieprzu.
Podawać z ziemniakami.
Tutaj znajdziesz podobne przepisy:
- inne »