Świąteczny barszcz z uszkami (Wi
- barszcz:
- 65 dag buraków
- 2 dag suszonych borowików
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- 1 l bulionu
- listek laurowy
- 10 ziarenek pieprzu
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- uszka:
- żółtko
- 2 dag suszonych borowików
- 15 dag mąki
- cebula
- łyżka masła
- jajko
- łyżeczka tartej bułki
Przygotować zupę: grzyby namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Buraki pokroić w plastry, włoszczyznę na kawałki, cebulę w słupki.
Zalać bulionem, dodać grzyby razem z wodą oraz przyprawy.
Gotować 20 minut, przyprawić do smaku.
Zrobić uszka: grzyby namoczyć w ciepłej wodzie.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, 3 łyźek zimnej wody i szczypty soli.
Posiekać grzyby i cebule, usmażyć na maśle, dodać tartą bułkę i żółtko, przyprawić.
Ciasto rozwałkować, powycinać kwadraty (4 cm).
Pośrodku każdego ułożyć porcję farszu, złożyć w trójkąt i skleić.
Docisnąć do siebie rogi trójkątów, formując uszka.
Gotowat około 10 minut, osączyć.
Podawać w barszczu.
Buraki pokroić w plastry, włoszczyznę na kawałki, cebulę w słupki.
Zalać bulionem, dodać grzyby razem z wodą oraz przyprawy.
Gotować 20 minut, przyprawić do smaku.
Zrobić uszka: grzyby namoczyć w ciepłej wodzie.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, 3 łyźek zimnej wody i szczypty soli.
Posiekać grzyby i cebule, usmażyć na maśle, dodać tartą bułkę i żółtko, przyprawić.
Ciasto rozwałkować, powycinać kwadraty (4 cm).
Pośrodku każdego ułożyć porcję farszu, złożyć w trójkąt i skleić.
Docisnąć do siebie rogi trójkątów, formując uszka.
Gotowat około 10 minut, osączyć.
Podawać w barszczu.