Świąteczny barszcz z uszkami (Wi

  • barszcz:
  • 65 dag buraków
  • 2 dag suszonych borowików
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 1 l bulionu
  • listek laurowy
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • uszka:
  • żółtko
  • 2 dag suszonych borowików
  • 15 dag mąki
  • cebula
  • łyżka masła
  • jajko
  • łyżeczka tartej bułki
Przygotować zupę: grzyby namoczyć w 1/2 szklanki ciepłej wody.
Buraki pokroić w plastry, włoszczyznę na kawałki, cebulę w słupki.
Zalać bulionem, dodać grzyby razem z wodą oraz przyprawy.
Gotować 20 minut, przyprawić do smaku.
Zrobić uszka: grzyby namoczyć w ciepłej wodzie.
Zagnieść ciasto z mąki, jajka, 3 łyźek zimnej wody i szczypty soli.
Posiekać grzyby i cebule, usmażyć na maśle, dodać tartą bułkę i żółtko, przyprawić.
Ciasto rozwałkować, powycinać kwadraty (4 cm).
Pośrodku każdego ułożyć porcję farszu, złożyć w trójkąt i skleić.
Docisnąć do siebie rogi trójkątów, formując uszka.
Gotowat około 10 minut, osączyć.
Podawać w barszczu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: