Świderki z łososiem w sosie śmie
- 40 dag makaronu świderki
- 1 i 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 30 dag wędzonego łososia (w kawałku)
- strąk papryczki chili
- skórka starta z 1/2 cytryny
- łyżka masła
- starta gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Strąk papryczki umyć, przekroić, usunąć pestki, miąższ drobno pokroić.
Łososia pokroić na kawałki.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dokładnie osączyć na sicie.
Przykryć, by nie wystygł.
Bulion wymieszać w rondlu ze śmietaną, gotować 5 minut.
Do rondla dołożyć papryczkę, skórkę cytrynową.
Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodać łososia i wiórki masła.
Wymieszać, krótko razem podgrzać, ale nie gotować.
Makaron zalać przygotowanym sosem.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Łososia pokroić na kawałki.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dokładnie osączyć na sicie.
Przykryć, by nie wystygł.
Bulion wymieszać w rondlu ze śmietaną, gotować 5 minut.
Do rondla dołożyć papryczkę, skórkę cytrynową.
Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Dodać łososia i wiórki masła.
Wymieszać, krótko razem podgrzać, ale nie gotować.
Makaron zalać przygotowanym sosem.
Posypać posiekaną natką pietruszki.