Syberyjskie pielmieni (Rosja)

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól
  • nadzienie:
  • 20 dag mięsa wołowego
  • 20 dag mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • do polania:
  • 4 - 5 łyżek masła
Przygotować ciasto: składniki zagnieść z dodatkiem około 1/2 szklanki ciepłej wody, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 - 40 minut, aby "odpoczęło".
Przygotować nadzienie: cebule obrać i dwukrotnie zemleć wraz z mięsem, przyprawić pieprzem oraz solą, dodać 1 - 2 łyżki zimnej przegotowanej wody i starannie wymieszać.
Nadzienie powinno być rzadsze niż masa na kotlety.
Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki, na środku każdego kłaść kulkę farszu i zlepiać pierogi.
Wstawić je do lodówki na 1 godzinę, a następnie gotować około 10 minut w posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Podawać polane stopionym, lekko zrumienionym masłem.
Można również podać ocet winny, pieprz i musztardę.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: