Szałwia
Szałwia dodana do mięs (np. pieczeni) ułatwia ich trawienie.
Warto dorzucić kilka liści do smażonej wątróbki (zwłaszcza kurzej i cielęcej).
Poprawia smak kaczki, gęsi i innych tłustych mięs (baraniny, wieprzowiny), cielęciny, potraw z fasoli, grochu, soczewicy, bobu, soi, a także ryb (zwłaszcza węgorza), zup jarzynowych i surówek.
Szałwia pasuje również do zająca i szaszłyków.
Warto dorzucić kilka liści do smażonej wątróbki (zwłaszcza kurzej i cielęcej).
Poprawia smak kaczki, gęsi i innych tłustych mięs (baraniny, wieprzowiny), cielęciny, potraw z fasoli, grochu, soczewicy, bobu, soi, a także ryb (zwłaszcza węgorza), zup jarzynowych i surówek.
Szałwia pasuje również do zająca i szaszłyków.