Szaszłyki z sosem orzechowym


    Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę oraz kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi kurczaka oraz odstaw na noc. Następnie pokrój kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) oraz ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając oraz smarując marynatą. Zrób sos orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz soku z limonki. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj sok z limonki. Przygotuj sos ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki możesz podawać bez sosu.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: