Szwajcarska pizza serowa
Zrób ciasto: mąkę wymieszaj z drożdżami, 1/4 łyżeczki soli oraz ziołami. Dodaj olej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody, dobrze wyrób mikserem, potem jeszcze zagniataj przez kilka minut rękami. Przykryj oraz odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyj oraz osącz szpinak. Posiekaj cebulę oraz czosnek, zeszklij na maśle. Wrzuć szpinak, podgrzewaj, aż będzie miękki. Przypraw, duś jeszcze 2-3 minuty. Osącz, przestudź. Mozzarellę pokrój w plasterki, gorgonzolę w kostkę. Ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na okrągły placek o średnicy 28 cm. Ułóż w natłuszczonej formie lub na blasze. Posyp serem Sbrinz, obłóż szpinakiem, a następnie posyp serem Greyerzer. Piecz 25 minut w temp. 200°C.