Szynka marynowana w pieprzu


    Na gorącą suchą patelnię wsyp pieprz, podgrzewaj, mieszając, około 45 sekund. Ostudź, zmiel z solą oraz zielem angielskim. Mięso przekrój na dwa kawałki, natrzyj ze wszystkich stron przygotowaną przyprawą, włóż do miski. Przykryj oraz wstaw na 3 dni do lodówki. Co jakiś czas mięso odwracaj. Do dużego garnka wlej 1,5-2 l wody, zagotuj, włóż szynkę. Dodaj imbir, cebulę oraz wódkę, gotuj godzinę na bardzo małym ogniu. W czasie gotowania odwróć raz lub dwa razy. Następnie mięso wyjmij, osącz, mocno zawiń w podwójnie złożoną gazę, ułóż na ruszcie piekarnika, a następnie razem z rusztem na blasze. Obciąż wyszorowanym kamieniem lub garnkiem napełnionym wodą. Pozostaw przez dwie godziny w chłodnym miejscu. Wymieszaj wszystkie składniki sosu, szynkę rozwiń, pokrój w jak najcieńsze plasterki. Podawaj na zimno z sosem do maczania lub jako wędlinę do pieczywa.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: