Tartaletki - kruche babeczki z o
Przygotuj ciasto: zagnieć mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą oraz włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części oraz wyklej dna oraz boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykryj kruche ciasto w foremkach oraz obciąż warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piecz 15-20 minut na złoty kolor. Wysyp groch (możesz zachować go do pieczenia następnych ciastek), usuń papier, a tartaletki wystudź oraz wyjmij z foremek. Przygotuj nadzienie: owoce umyj oraz osusz. Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń oraz gotuj przez chwilę. Przykryj folią (inaczej utworzy się nieapetyczny kożuch) oraz odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem oraz udekoruj owocami.