Torcik z wiśniami
- słoik kompotu wiśniowego
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 3 jajka
- 30 dag mąki
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 20 dag śmietany kremówki
- kasza manna
Osączyć wiśnie.
Przygotować ciasto piaskowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku.
Na koniec dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko.
Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej posypanej kaszą manną formy.
Posiekać czekoladę i posypać nią ciasto.
Piec 35 minut w temperaturze 200ºC.
Śmietanę kremówkę ubić sztywno.
Udekorować nią ciasto przed podaniem.
Przygotować ciasto piaskowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku.
Na koniec dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko.
Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej posypanej kaszą manną formy.
Posiekać czekoladę i posypać nią ciasto.
Piec 35 minut w temperaturze 200ºC.
Śmietanę kremówkę ubić sztywno.
Udekorować nią ciasto przed podaniem.