Torcik z wiśniami

  • słoik kompotu wiśniowego
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20 dag śmietany kremówki
  • kasza manna
Osączyć wiśnie.
Przygotować ciasto piaskowe: masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Nie przerywając ucierania, dodawać po jednym jajku.
Na koniec dosypać mąkę i proszek do pieczenia, wlać mleko.
Dodać wiśnie i dokładnie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej posypanej kaszą manną formy.
Posiekać czekoladę i posypać nią ciasto.
Piec 35 minut w temperaturze 200ºC.
Śmietanę kremówkę ubić sztywno.
Udekorować nią ciasto przed podaniem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: