Tort Bajgus
- 5 łyżek mąki tortowej
- 4 -5 jaj
- 7 łyżek cukru
- 8 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 50 dag śmietanki kremówki
- 5 jabłek
- 1,5 litra soku jabłkowego
- cukier waniliowy
- łyżka żelatyny
Ubić pianę z białek.
W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też żółtka.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą jajeczną.
Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wlać ciasto i piec około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabłkowym (nie powinny się rozpaść), następnie osączyć.
Ubić 30 dag śmietanki, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Krem waniliowy połączyć z jabłkami.
Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć je kremem.
Ubić resztę śmietanki, posmarować nią tort i udekorować według własnego pomysłu.
W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też żółtka.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą jajeczną.
Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wlać ciasto i piec około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabłkowym (nie powinny się rozpaść), następnie osączyć.
Ubić 30 dag śmietanki, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Krem waniliowy połączyć z jabłkami.
Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć je kremem.
Ubić resztę śmietanki, posmarować nią tort i udekorować według własnego pomysłu.