Tort Bajgus

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 4 -5 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 50 dag śmietanki kremówki
  • 5 jabłek
  • 1,5 litra soku jabłkowego
  • cukier waniliowy
  • łyżka żelatyny
Ubić pianę z białek.
W trakcie ubijania wsypywać powoli cukier, dodać też żółtka.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i kakao, wymieszać z masą jajeczną.
Do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 - 22 cm wlać ciasto i piec około 30 minut.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i gotować kilka minut w soku jabłkowym (nie powinny się rozpaść), następnie osączyć.
Ubić 30 dag śmietanki, wsypać do niej cukier waniliowy, dodać żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody.
Krem waniliowy połączyć z jabłkami.
Biszkopt przekroić na dwa krążki i przełożyć je kremem.
Ubić resztę śmietanki, posmarować nią tort i udekorować według własnego pomysłu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: