Tort jubileuszowy
- Ciasto:
- 40 dag cukru
- 14 jajek
- 10 dag kakao
- 25 dag mąki
- 9 dag masła
- Krem:
- 20 dag bialek
- 30 dag cukru
- 60 dag masła
- 2 pomarańcze
- Polewa:
- 15 dag gorzkiej czekolady
- 8 dag śmietany 18%
- Poncz:
- 12 dag cukru
- sok z 1 cytryny
- 100 ml likieru pomarańczowego
Ciasto: jajka wymieszać z cukrem, ubijać mikserem w ciepłej kąpieli wodnej.
Wsypać przesianą mąkę i kakao, wlać stopione masło, dokładnie utrzeć.
Masę rozsmarować na dużej blasze wyłożonej pergaminem, piec około 35 minut w temperaturze 220ºC.
Krem: z cukru i niewielkiej ilości wody ugotować gęsty syrop.
Białka ubić, powoli wlewać ciepły syrop cały czas ubijąc, ostudzić.
Masło utrzeć i razem z polewą czekoladową dodać do białek, delikatnie wymieszać.
Pomarańcze obrać ze skórki i osłonek, pokroić w plastry.
Polewa: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać.
Poncz: z cukru, soku z cytryny i szklanki wody ugotować syrop.
Ostudzić, wlać likier pomarańczowy, wymieszać.
Ciasto przekroić na 3 blaty.
Każdy nasączyć z ponczem, przełożyć kremem czekoladowym z plastrami pomarańczy, ułożyć jeden na drugim, schłodzić.
Wierzch tortu polać polewą czekoladową, udekorować białą czekoladą i owocami.
Wsypać przesianą mąkę i kakao, wlać stopione masło, dokładnie utrzeć.
Masę rozsmarować na dużej blasze wyłożonej pergaminem, piec około 35 minut w temperaturze 220ºC.
Krem: z cukru i niewielkiej ilości wody ugotować gęsty syrop.
Białka ubić, powoli wlewać ciepły syrop cały czas ubijąc, ostudzić.
Masło utrzeć i razem z polewą czekoladową dodać do białek, delikatnie wymieszać.
Pomarańcze obrać ze skórki i osłonek, pokroić w plastry.
Polewa: czekoladę stopić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę, wymieszać.
Poncz: z cukru, soku z cytryny i szklanki wody ugotować syrop.
Ostudzić, wlać likier pomarańczowy, wymieszać.
Ciasto przekroić na 3 blaty.
Każdy nasączyć z ponczem, przełożyć kremem czekoladowym z plastrami pomarańczy, ułożyć jeden na drugim, schłodzić.
Wierzch tortu polać polewą czekoladową, udekorować białą czekoladą i owocami.