Tort orzechowy

  • 4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • szklanka cukru
  • 3 jaja
  • mały kubek śmietanki kremowej
  • urtarta skórka z pomarańczy
  • 1/2 szklanki bułki tartej (domowej)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • mały słoiczek dżemu morelowego lub malinowego
  • Krem do przełożenia:
  • 1/2 kostki masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 żółtka
  • filiżanka cukru pudru
  • kieliszek wódki
Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać śmietankę.
Zdjąć z ognia, ciągle ubijając.
Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę delikatnie wymieszać z orzechami.
Dodać skórkę pomarańczową, bułkę tartą i szczytę proszku do pieczenia.
Znów delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki.
Jeden posmarować dżemem, drugi kremem ukręconym z masła, żółtek, cukru, czekolady roztopionej z łyżką masła i odrobiną śmietanki i wódki.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: