Tort orzechowy
- 4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- szklanka cukru
- 3 jaja
- mały kubek śmietanki kremowej
- urtarta skórka z pomarańczy
- 1/2 szklanki bułki tartej (domowej)
- szczypta proszku do pieczenia
- mały słoiczek dżemu morelowego lub malinowego
- Krem do przełożenia:
- 1/2 kostki masła
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 żółtka
- filiżanka cukru pudru
- kieliszek wódki
Żółtka z cukrem ubić na parze, dodać śmietankę.
Zdjąć z ognia, ciągle ubijając.
Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę delikatnie wymieszać z orzechami.
Dodać skórkę pomarańczową, bułkę tartą i szczytę proszku do pieczenia.
Znów delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki.
Jeden posmarować dżemem, drugi kremem ukręconym z masła, żółtek, cukru, czekolady roztopionej z łyżką masła i odrobiną śmietanki i wódki.
Zdjąć z ognia, ciągle ubijając.
Połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
Masę delikatnie wymieszać z orzechami.
Dodać skórkę pomarańczową, bułkę tartą i szczytę proszku do pieczenia.
Znów delikatnie wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm.
Piec 50 minut w temperaturze 180ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy placki.
Jeden posmarować dżemem, drugi kremem ukręconym z masła, żółtek, cukru, czekolady roztopionej z łyżką masła i odrobiną śmietanki i wódki.