Tort Sachera


    Miękkie masło ucieraj mikserem tak długo, aż powstanie biała, puszysta masa. Czekoladę połam oraz rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź ją oraz powoli dolewaj do masła, czały czas ucierając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejno dodawaj do masy żółtka (muszą mieć temperaturę pokojową). Gdy wszystkie żółtka idealnie połączą się z masą, dodaj szczyptę cukru waniliowego oraz ucieraj jeszcze przez chwilę. Białka ubij na pianę. Powoli, ciągle ubijając, wsypuj cukier. Przerwij ubijanie, gdy piana będzie gładka, bardzo sztywna oraz lśniąca - nie może być w niej kryształków cukru. Pianę dodawaj po łyżce do masy czekoladowej, lekko mieszając łyżką. Przesiej mąkę do masy oraz bardzo delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Ciastem napełnij tortownicę (posmarowaną masłem oraz posypaną mąką), piecz godzinę w temp. 200°C. Tort przekrój na połowę, przełóż dżemem morelowym. Wierzch także posmaruj dżemem, a cały tort oblej polewą czekoladową.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: