Tort teściowej
- 6 jaj
- 15 dag mąki
- 3 łyżki ciemnego kakao
- niepełna szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- krem:
- 1/2 litra mietany kremówki
- 5 łyżek cukru pudru
- 50 dag wiśni z kompotu
- mała torebka (10 g) żelatyny
- szczypta cynamonu
- cukier waniliowy
- wióki czekoladowe
Jaja ubić z cukrem na parze.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do puszystej masy jajecznej.
Lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć dwoma szklankami słodkiego kompotu.
Z porcji wiśni odłożyć kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru.
Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody.
Gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni.
Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
Dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać.
Na jednym krążku rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim krążkiem.
Posmarować go masą wiśniową i przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować częścią śmietany.
Ozdobić rozetkami z pozostałej śmietany, wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do puszystej masy jajecznej.
Lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć dwoma szklankami słodkiego kompotu.
Z porcji wiśni odłożyć kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru.
Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody.
Gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni.
Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
Dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać.
Na jednym krążku rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim krążkiem.
Posmarować go masą wiśniową i przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować częścią śmietany.
Ozdobić rozetkami z pozostałej śmietany, wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.