Tort teściowej

  • 6 jaj
  • 15 dag mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • niepełna szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem:
  • 1/2 litra mietany kremówki
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 50 dag wiśni z kompotu
  • mała torebka (10 g) żelatyny
  • szczypta cynamonu
  • cukier waniliowy
  • wióki czekoladowe
Jaja ubić z cukrem na parze.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do puszystej masy jajecznej.
Lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć dwoma szklankami słodkiego kompotu.
Z porcji wiśni odłożyć kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru.
Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody.
Gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni.
Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru.
Dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać.
Na jednym krążku rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim krążkiem.
Posmarować go masą wiśniową i przykryć trzecim krążkiem.
Wierzch i boki tortu posmarować częścią śmietany.
Ozdobić rozetkami z pozostałej śmietany, wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: