Udka z kurczaka na sposób włoski
- 10 dag boczku
- 2 cebule
- 4 ząbku czosnku
- 60 dag pomidorów z puszki
- 2 łyżki oregano
- 10 dag ogórków konserwowych
- 4 anchois
- koncentrat pomidorowy
- 4 pepperoni
- 20 ml bulionu
- cukier
- sok z cytryny
- 1/2 pęczka bazylii
- 4 łyżki oliwy
- 4 udka z kurczaka
- papryka
- 2 jaja
- bułka tarta
- żółty ser
- sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę i wytopić.
Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na boczku.
Dodać pokrojone pomidory i krótko dusić.
Dodać oregano, ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekane filety anchois, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pepperoni i bulion.
Doprawić solą, cukrem i 1 łyżką soku z cytryny.
Sos gotować około 10 minut na wolnym ogniu, dodać pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Udka doprawić, obtoczyć w rozkłóconych jajach, bułce tartej i 60 g startego sera.
Smażyć na tłuszczu 15 minut, przykryć i dusić 20 minut.
Udka podawać z sosem i np. spaghetti, udekorować plastrami cytryny i oregano.
Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na boczku.
Dodać pokrojone pomidory i krótko dusić.
Dodać oregano, ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekane filety anchois, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pepperoni i bulion.
Doprawić solą, cukrem i 1 łyżką soku z cytryny.
Sos gotować około 10 minut na wolnym ogniu, dodać pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Udka doprawić, obtoczyć w rozkłóconych jajach, bułce tartej i 60 g startego sera.
Smażyć na tłuszczu 15 minut, przykryć i dusić 20 minut.
Udka podawać z sosem i np. spaghetti, udekorować plastrami cytryny i oregano.