Udka z kurczaka na sposób włoski

  • 10 dag boczku
  • 2 cebule
  • 4 ząbku czosnku
  • 60 dag pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oregano
  • 10 dag ogórków konserwowych
  • 4 anchois
  • koncentrat pomidorowy
  • 4 pepperoni
  • 20 ml bulionu
  • cukier
  • sok z cytryny
  • 1/2 pęczka bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 udka z kurczaka
  • papryka
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • żółty ser
  • sól, pieprz
Boczek pokroić w kostkę i wytopić.
Cebule i czosnek obrać i posiekać, zeszklić na boczku.
Dodać pokrojone pomidory i krótko dusić.
Dodać oregano, ogórki pokrojone w drobną kostkę, posiekane filety anchois, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, pepperoni i bulion.
Doprawić solą, cukrem i 1 łyżką soku z cytryny.
Sos gotować około 10 minut na wolnym ogniu, dodać pokrojoną bazylię i oliwę, wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce.
Udka doprawić, obtoczyć w rozkłóconych jajach, bułce tartej i 60 g startego sera.
Smażyć na tłuszczu 15 minut, przykryć i dusić 20 minut.
Udka podawać z sosem i np. spaghetti, udekorować plastrami cytryny i oregano.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: