Uszka w sosie z kurkami (Wigilia

  • 25 dag gotowych uszek (lub tortellini) z grzybami
  • słoik (370 ml) kurek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • 100 ml kremówki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 1 torebka sosu grzybowego
  • natka
  • sól, pieprz
Uszka ugotować w osolonej wodzie.
Kurki osączyć, pieczarki pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć najpierw same pieczarki (3 - 4 minuty), następnie wrzucić kurki i smażyć jeszcze 2 minuty.
Oprószyć solą i pieprzem, wlać 200 ml wody oraz śmietanę.
Wsypać sos grzybowy, mieszając zagotować
Pozostawić 5 minut na małym ogniu.
Przyprawić solą i pieprzem.
Uszka przełożyć na talerz, polać sosem.
Posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować natką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: