Warkocz wielkanocny
- 50 dag mąki
- 5 dag margaryny
- 2 jaja
- szklanka mleka
- 5 dag drożdży
- 4 dag cukru
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
- sól
Przygotować rozczyn z połowy szklanki mleka, drożdży i łyżeczki cukru.
Mąkę przesiać do miski, zrbić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu.
W rondelku rozpuścić, a nastpnie ostudzić margarynę.
Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części.
Uformować z nich długie wałki i zapleść warkocz.
Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce.
Znowu zostawić do wyrośnięcia.
Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC.
Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki.
Podaje się go do przekąsek.
Mąkę przesiać do miski, zrbić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu.
W rondelku rozpuścić, a nastpnie ostudzić margarynę.
Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę.
Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki.
Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części.
Uformować z nich długie wałki i zapleść warkocz.
Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce.
Znowu zostawić do wyrośnięcia.
Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC.
Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki.
Podaje się go do przekąsek.