Warmińskie czarne żeberka

  • 300 g suszonych śliwek polskich z pestkami
  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • cząber
  • mielona papryka
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule


   Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.

Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem, mieloną papryką, solą i pieprzem.

Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.

Żeberka zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.

Przełożyć do rondla.

Na reszcie oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę.

Cebulę ułożyć na żeberkach.

Przykryć namoczonymi śliwkami i podlać niewielką ilością wody z moczenia śliwek.

Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.

Pod koniec odkryć i odparować.

 

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: