Warmińskie czarne żeberka
- 300 g suszonych śliwek polskich z pestkami
- 80 dag żeberek wieprzowych
- cząber
- mielona papryka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
Śliwki umyć, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia.
Żeberka umyć, osuszyć, natrzeć cząbrem, mieloną papryką, solą i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny i odstawić pod przykryciem na 1 godzinę.
Żeberka zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Przełożyć do rondla.
Na reszcie oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w talarki cebulę.
Cebulę ułożyć na żeberkach.
Przykryć namoczonymi śliwkami i podlać niewielką ilością wody z moczenia śliwek.
Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Pod koniec odkryć i odparować.