Warzywa prowansalskie

  • 2 bakłażany
  • 2 cukinie
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 strąki zielonej papryki
  • 2 strąki żółtej papryki
  • 50 dag pomidorów
  • 4 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • pół litra octu ziołowego
  • 10 dag cukru
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 4 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 2 małe torebki przyprawy do konserwowania warzyw
  • 8 łyżek oliwy
  • sól
Warzywa pokroić.
Wrzucić do wrzątku (oprócz pomidorów) i gotować 5 minut.
Ocet zagotować ze szklanką wody, 2 łyżeczkami soli, cukrem, czosnkiem, rozmarynem, listkami laurowymi i pieprzem.
Wymieszać z przyprawą do konserwowania warzyw.
W słoikach układać warstwami bakłażany, cukinie, paprykę, cebulę i pomidory.
Pokryć zalewą i pokropić oliwą.
Zamknąć gdy słoiki ostygną.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: