Warzywa prowansalskie
- 2 bakłażany
- 2 cukinie
- 2 strąki czerwonej papryki
- 2 strąki zielonej papryki
- 2 strąki żółtej papryki
- 50 dag pomidorów
- 4 cebule
- 6 ząbków czosnku
- pół litra octu ziołowego
- 10 dag cukru
- kilka gałązek rozmarynu
- 4 listki laurowe
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- 2 małe torebki przyprawy do konserwowania warzyw
- 8 łyżek oliwy
- sól
Warzywa pokroić.
Wrzucić do wrzątku (oprócz pomidorów) i gotować 5 minut.
Ocet zagotować ze szklanką wody, 2 łyżeczkami soli, cukrem, czosnkiem, rozmarynem, listkami laurowymi i pieprzem.
Wymieszać z przyprawą do konserwowania warzyw.
W słoikach układać warstwami bakłażany, cukinie, paprykę, cebulę i pomidory.
Pokryć zalewą i pokropić oliwą.
Zamknąć gdy słoiki ostygną.
Wrzucić do wrzątku (oprócz pomidorów) i gotować 5 minut.
Ocet zagotować ze szklanką wody, 2 łyżeczkami soli, cukrem, czosnkiem, rozmarynem, listkami laurowymi i pieprzem.
Wymieszać z przyprawą do konserwowania warzyw.
W słoikach układać warstwami bakłażany, cukinie, paprykę, cebulę i pomidory.
Pokryć zalewą i pokropić oliwą.
Zamknąć gdy słoiki ostygną.