Warzywa z jogurtem
- 2 bakłażany
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 10 dag groszku świeżego lub mrożonego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Bakłażany umyć, upiec w całości w piekarniku, ostudzić, obrać i rozgnieść widelcem.
Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i posiekać.
Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić.
Na rozgrzanym oleju lekko zrumienić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory.
Dusić na małym ogniu 10 - 15 minut, stale mieszając.
Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu , aż masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem.
Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek.
Papryki umyć, osączyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paseczki.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w ósemki.
Cebulę obrać i posiekać.
Groszek ugotować do miękkości w posolonym wrzątku i odcedzić.
Na rozgrzanym oleju lekko zrumienić cebulę, dodać paprykę i chwilę smażyć, następnie włożyć bakłażany i pomidory.
Dusić na małym ogniu 10 - 15 minut, stale mieszając.
Zdjąć z ognia, wlać jogurt i dalej ogrzewać na małym ogniu , aż masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem, dodać groszek i posypać szczypiorkiem.
Już na talerzu przybrać ćwiartkami jajek.