Wątróbka po kurpiowsku
- 75 dag wątróbki
- 5 dag słoniny
- 2 dag masła
- 7 dag cebuli
- 2 dag mąki
- sól
Wątróbka zbyt długo smażona lub duszona twardnieje, przygotowana zaś sposobem następującym zachowuje cały swój pierwotny smak.
Naszpikować słoninką, pokrajać w grube plastry, posypać mąką, położyć na spód rondla trochę masła, zrumienić trochę, włożyć wątróbkę, przełożyć plastrami cebuli.
Na wierzch położyć resztę masła, przykryć i dusić 20 minut.
W połowie duszenia posolić, potrząsnąć mocno rondlem i dusić jeszcze kwadrans.
Naszpikować słoninką, pokrajać w grube plastry, posypać mąką, położyć na spód rondla trochę masła, zrumienić trochę, włożyć wątróbkę, przełożyć plastrami cebuli.
Na wierzch położyć resztę masła, przykryć i dusić 20 minut.
W połowie duszenia posolić, potrząsnąć mocno rondlem i dusić jeszcze kwadrans.