Wielkanocny krąg warzywny
- 4 jaja ugotowane na twardo
- 4 - 5 marchewek
- kilka łodyg selera naciowego
- 50 dag brokułów (mogą być mrożone)
- 3 kostki bulionu warzywnego
- puszka szparagów
- sos:
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki twarożku homogenizowanego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 10 dag kiełków sojowych
- sól, biały pieprz
Szparagi wyjąć z puszki i osączyć.
Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części.
Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka.
Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować.
Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu.
W środku ułożyć połówki jaj.
Przygotować dip (sos do maczania).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem.
Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu.
Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek.
Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.
Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części.
Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka.
Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować.
Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu.
W środku ułożyć połówki jaj.
Przygotować dip (sos do maczania).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem.
Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu.
Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek.
Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.