Wielkanocny krąg warzywny

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 4 - 5 marchewek
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 50 dag brokułów (mogą być mrożone)
  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • puszka szparagów
  • sos:
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki twarożku homogenizowanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 10 dag kiełków sojowych
  • sól, biały pieprz
Szparagi wyjąć z puszki i osączyć.
Marchewki oskrobać, pokroić na długie słupki, seler obrać z włókien (dłuższe łodygi przekroić na pół), brokuły podzielić na różyczki, łodygi przeciąć wzdłuż na 2 lub 4 części.
Każdą jarzynę (prócz szparagów) włożyć do osobnego garnka.
Marchwewkę i seler zalać wrzątkiem z kostką rosołową, a brokuły tylko osolonym i posłodzonym wrzątkiem i gotować.
Miękkie, ale jędrne warzywa osączyć na sicie i ułożyć promieniście na półmisku lub talerzu.
W środku ułożyć połówki jaj.
Przygotować dip (sos do maczania).
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z twarożkiem, oliwą i jogurtem.
Zblanszowane i osączone kiełki drobno posiekać i dodać do sosu.
Doprawić dip pieprzem i przelać do miseczek.
Każdy powinien dostać osobną miseczkę z sosem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: