Wieprzowina po kantońsku (Chiny)

  • 50 dag karkówki wieprzowej
  • 12 dag papryki czerwonej i zielonej
  • 10 dag cukru
  • 5 łyżek białego octu winnego
  • 5 dag pędów bambusa z puszki
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wina malaga
  • 8 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 3 - 4 krople oleju sezamowego
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oleju sojowego
  • szczypta białego pieprzu
  • sól do smaku
Mięso pokroić na plasterki nie grubsze niż 3 - 4 centymetry, lekko zbić, pokroić w kostki.
Z 50 gramów mąki, jajek, malagi i soli przygotować sos, rozbity dokładnie trzepaczką do sosów.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w płatki.
Bambus pokroić w kostkę drobniejszą niż kostki mięsa.
W osobnej miseczce przygotować sos z przecieru pomidorowego, sosu sojowego, octu i cukru.
Na żeliwnej grubej patelni mocno podgrzać olej.
Kostki mięsa smażyć małymi porcjami w ciągu 3 minut, dodać na końcu bambus.
Po usmażeniu wszystkich kostek mięsa (wyjmować je łyżką cedzakową) ponownie podgrzać olej do stanu wrzenia, wrzucić jeszcze raz całe mięso z bambusem, dodać paprykę i smażyć 2 minuty, nie dłużej.
Pozostawić na patelni 2 łyżki oleju, dodać zmiażdżony czosnek, dodać wcześniej przygotowany sos; całość doprowadzić do wrzenia, posypać pozostałą mąką kukurydzianą, zagęścić.
Do sosu powstałego na patelni przełożyć mięso z bambusem i papryką, wymieszać.
Przełożyć na ogrzany głęboki półmisek, skropić olejem sezamowym.
Podawać ze smażonym ryżem.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: