Wołowina "cztery języki" (Chiny)

  • 750 gramów młodej zrazówki
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 8 łyżek wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżeczka deserowa spirytusu
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka domowego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka do kawy ostrej papryki
  • 1 szklanka kaszy perłowej
  • 1 łyżeczka do kawy nasion kolendry
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka siekanego szczypiorku lub dymki
  • 1 łyżka świeżego tymianku lub 1/2 łyżki tymianku suszonego
Mięso pokroić w jednakowej wielkości kostki, umieścić w misce i wymieszać.
W małym rondelku zalać imbir wrzącą wodą, doprowadzić pod pokrywką do wrzenia, odstawić na kilka minut; zlać ostrożnie powstały napar.
Do naparu dodać olej, spirytus, sos sojowy, sól, cukier, przecier pomidorowy, paprykę.
Kaszę wysypać na rozgrzaną patelnię i mieszając zrumienić na złoty kolor.
Mięso podzielić na 4 porcje, obtaczać w kaszy i ułożyć w porcelanowych lub fajansowych miseczkach.
Pierwszą porcję posypać zgniecionymi nasionami kolendry, drugą - zmielonym liściem laurowym, trzecią - szczypiorkiem, czwartą - pokruszonym tymiankiem.
Miseczki ustawić w dużym rondlu, rondel zanurzyć w większym naczyniu z wrzącą wodą i gotować na niezbyt dużym ogniu 40 minut.
Podawać z ryżem na sypko.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: