Zajączki

  • 40 dag mąki
  • 3 - 4 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • jajo
  • garść rodzynków
  • garść migdałów
  • esencja cytrynowa
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki, cukru i rozkruszone drożdże.
Wymieszać, postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 15 minut.
Rozpuścić masło.
Rozczyn połączyć z mąką, dodać resztę cukru, żółtka i wyrobić ciasto.
Po kilku minutach dodać rozpuszczone, ostudzone masło, kilka kropel esencji cytrynowej i dalej wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
Przykryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia mniej więcej na 30 minut.
Przełożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowac na niezbyt cienki placek.
Szklaneczką i kieliszkiem wyciąć tyle samo większych i mniejszych krążków.
Mniejsze naciąć od góry tak, aby przypominały głowy zajączków z uszami i połączyć je z większymi krążkami.
W dolnej części tułowi (większych krążków) przykleić po dwie małe kuleczki - łapki.
Ozdobić je migdałami.
W główki wcisnąć oczy z rodzynków.
Rozkłócić jajo, posmarować nim ciastka i ułożyć je na natuszczonej blaszce.
Zostawić do wyrośnięcia.
Piec 10 - 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Zajączki będą miłą niespodzianką dla gości oraz wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: