Zapiekane pory
- 3 średnie pory
- 300 g pieczarek
- 1 kwaskowe jabłko
- 6 parówek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- jajko
- 50 g ementalera
- 1 plasterek cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- szczypta chilli
Umyte pory i oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, z parówek zdejmij osłonki i potnij w krążki.
Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu masło, wsyp pory i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj teraz pieczarki, smaż przez kolejne 5 minut.
W końcu wsyp rodzynki, jabłko i parówki, przypraw gałką muszkatołową, chilli, cukrem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Smaż przez kilka minut.
Ubij śmietanę z serem, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Przełóż pory do żaroodpornego naczynia lub 6 kokilek.
Zalej śmietaną i zapiekaj przez kwadrans w nagrzanym do 190ºC piekarniku.
Podaj z grzankami z razowego chleba.
Dobry sposób na podanie parówek.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, z parówek zdejmij osłonki i potnij w krążki.
Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu masło, wsyp pory i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj teraz pieczarki, smaż przez kolejne 5 minut.
W końcu wsyp rodzynki, jabłko i parówki, przypraw gałką muszkatołową, chilli, cukrem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Smaż przez kilka minut.
Ubij śmietanę z serem, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Przełóż pory do żaroodpornego naczynia lub 6 kokilek.
Zalej śmietaną i zapiekaj przez kwadrans w nagrzanym do 190ºC piekarniku.
Podaj z grzankami z razowego chleba.
Dobry sposób na podanie parówek.