Zapiekane pory

  • 3 średnie pory
  • 300 g pieczarek
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 6 parówek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • jajko
  • 50 g ementalera
  • 1 plasterek cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta chilli
Umyte pory i oczyszczone pieczarki pokrój w plasterki.
Jabłko obierz i pokrój w kostkę, z parówek zdejmij osłonki i potnij w krążki.
Ser zetrzyj na tarce.
Rozgrzej w rondlu masło, wsyp pory i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Dodaj teraz pieczarki, smaż przez kolejne 5 minut.
W końcu wsyp rodzynki, jabłko i parówki, przypraw gałką muszkatołową, chilli, cukrem, solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.
Smaż przez kilka minut.
Ubij śmietanę z serem, jajkiem, szczyptą soli i pieprzu.
Przełóż pory do żaroodpornego naczynia lub 6 kokilek.
Zalej śmietaną i zapiekaj przez kwadrans w nagrzanym do 190ºC piekarniku.
Podaj z grzankami z razowego chleba.
Dobry sposób na podanie parówek.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: