Zapiekanka makaronowa z warzywam
- 13 dag makaronu
- 6 medalionów z polędwiczek wieprzowych
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 cukinia
- żółta papryka
- 150 ml białego wina
- 25 dag śmietany kremówki
- torebka zupy cebulowej w proszku
- sól, pieprz
Makaron gotować 5 minut.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojone warzywa, przyprawić, odłożyć.
Tłuszcz pozostały na patelni rozprowadzić winem, śmietaną i 1/2 l wody, zagotować.
Mieszając, dosypać zupę w proszku.
Gotować 10 minut.
W foremce ułożyć makaron, warzywa i mięso.
Zalać sosem cebulowym.
Zapiekać 25 minut w temperaturze 200ºC.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju, zdjąć z patelni.
Na tym samym tłuszczu usmażyć pokrojone warzywa, przyprawić, odłożyć.
Tłuszcz pozostały na patelni rozprowadzić winem, śmietaną i 1/2 l wody, zagotować.
Mieszając, dosypać zupę w proszku.
Gotować 10 minut.
W foremce ułożyć makaron, warzywa i mięso.
Zalać sosem cebulowym.
Zapiekać 25 minut w temperaturze 200ºC.