Zapiekanka meksykańska z fasolą

  • 50 dag ziemniaków
  • 30 dag marchewki
  • puszka pomidorów
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • strączek chili
  • 2 łyżki oleju
  • 50 dag mięsa mielonego
  • łyżka majeranku
  • 5 dag sera goudy
  • 15 dag gęstej śmietany
  • natka pietruszki
  • papryczki chili do dekoracji
  • sól, pieprz
Ćwiartki obranych ziemniaków gotować 15 minut, odcedzić.
Pomidory zmiksować w puszce.
Na tłuszczu udusić pokrojone : cebulę i marchewkę.
Dodać mięso, przyprawić.
Smażyć 10 minut.
Dodać ziemniaki, pomidory, osączoną fasolę i posiekaną paprykę chili, przyprawić.
Gotować 5 minut.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 225ºC.
Potrawę podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Udekorować chili i natką pietruszki.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: