Zapiekanka meksykańska z fasolą
- 50 dag ziemniaków
- 30 dag marchewki
- puszka pomidorów
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- strączek chili
- 2 łyżki oleju
- 50 dag mięsa mielonego
- łyżka majeranku
- 5 dag sera goudy
- 15 dag gęstej śmietany
- natka pietruszki
- papryczki chili do dekoracji
- sól, pieprz
Ćwiartki obranych ziemniaków gotować 15 minut, odcedzić.
Pomidory zmiksować w puszce.
Na tłuszczu udusić pokrojone : cebulę i marchewkę.
Dodać mięso, przyprawić.
Smażyć 10 minut.
Dodać ziemniaki, pomidory, osączoną fasolę i posiekaną paprykę chili, przyprawić.
Gotować 5 minut.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 225ºC.
Potrawę podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Udekorować chili i natką pietruszki.
Pomidory zmiksować w puszce.
Na tłuszczu udusić pokrojone : cebulę i marchewkę.
Dodać mięso, przyprawić.
Smażyć 10 minut.
Dodać ziemniaki, pomidory, osączoną fasolę i posiekaną paprykę chili, przyprawić.
Gotować 5 minut.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać tartym serem.
Zapiekać 10 minut w temperaturze 225ºC.
Potrawę podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Udekorować chili i natką pietruszki.