Zapiekanka suwalska
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag świeżej słoniny
- 10 dag startego sera ostrego
- 4 dag smalcu
- 10 dag śmietany
- 40 dag kiełbasy (może być biała lub zwyczajna względnie 8 parówek)
- sól, pieprz
- papryka
W rondlu ze szczelną pokrywką stopić smalec, ułożyć następnie cienką warswę ziemniaków obranych pokrajanych w cieniutkie plasterki, posypać solą i pieprzem: powtórzyć jeszcze raz lub dwa układanie składników.
Po wyczerpaniu połowy składników dodać obrane ze skórki kiełbaski, następnie układać ponownie warstwę ziemniaków.
Ostatnią warstwę zalać śmietaną.
Szczelnie przykryć pokrywą i piec na niezbyt silnym ogniu około godziny.
Po wyczerpaniu połowy składników dodać obrane ze skórki kiełbaski, następnie układać ponownie warstwę ziemniaków.
Ostatnią warstwę zalać śmietaną.
Szczelnie przykryć pokrywą i piec na niezbyt silnym ogniu około godziny.