Zapiekanka wiejska

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag wiejskiej kiełbasy
  • 25 dag makaronu (świderki lub muszelki)
  • 30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski)
  • 5 dag cebuli
  • 2 jaja
  • 0,25 l śmietany
  • sól, pieprz
  • trochę estragonu i ostrej papryki
  • 2 dag tłuszczu
  • tarta bułka
Ziemniaki obrać, pokrajać w plasterki, włożyć do posolonego wrzątku, obgotować przez 5 minut.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać.
Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić.
W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą.
Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem.
Zalać śmietaną zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: