Zapiekanka wiejska
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag wiejskiej kiełbasy
- 25 dag makaronu (świderki lub muszelki)
- 30 dag sera żółtego (Gouda, Podlaski)
- 5 dag cebuli
- 2 jaja
- 0,25 l śmietany
- sól, pieprz
- trochę estragonu i ostrej papryki
- 2 dag tłuszczu
- tarta bułka
Ziemniaki obrać, pokrajać w plasterki, włożyć do posolonego wrzątku, obgotować przez 5 minut.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać.
Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić.
W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą.
Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem.
Zalać śmietaną zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kiełbasę obrać ze skórki, pokrajać w plasterki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Po ugotowaniu i ostudzeniu wsypać połowę startego sera, dobrze wymieszać.
Pokrajaną w krążki cebulę lekko zrumienić.
W ogniotrwałym naczyniu, wysmarowanym tłuszczem i wysypanym tartą bułką, ułożyć równą warstwę ziemniaków, lekko posypując przyprawami i posiekaną cebulą.
Dać na to kiełbasę w plasterkach, a potem makaron z serem.
Zalać śmietaną zmieszaną z surowymi jajami i przyprawami, posypać resztą startego sera.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.