Zapiekanka wiejska z boczkiem
- 2 kg dyni
- 40 dag śmietany kremówki
- 3 listki laurowe
- 8 dag chudego wędzonego boczku
- 1 tost pszenny
- sól
- biały pieprz
Dynię obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w cieniutkie cząstki.
Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek.
Śmietanę kremowkę przyprawić solą i pieprzem, polać cząstki dyni.
Posypać po wierzchu listkami laurowymi, formę wsunąć do nagrzanego piekarnika, zapiekać 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC.
Wędzony boczek pokroić w małą kostkę.
Tost okroić ze skórki i drobno pokruszyć.
Zapiekankę posypać okruszynami i boczkiem na 20 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Do tak przyrządzonego dania podajemy zimne jasne piwo lub młode wytrawne białe wino.
Mniejsze porcje zapiekanki mogą być dodatkiem do mięsa, serwowanym zamiast ziemniaków czy ryżu.
Poukładać je w płaskiej żaroodpornej formie do zapiekanek.
Śmietanę kremowkę przyprawić solą i pieprzem, polać cząstki dyni.
Posypać po wierzchu listkami laurowymi, formę wsunąć do nagrzanego piekarnika, zapiekać 50 - 60 minut w temperaturze 200ºC.
Wędzony boczek pokroić w małą kostkę.
Tost okroić ze skórki i drobno pokruszyć.
Zapiekankę posypać okruszynami i boczkiem na 20 minut przed wyjęciem z piekarnika.
Do tak przyrządzonego dania podajemy zimne jasne piwo lub młode wytrawne białe wino.
Mniejsze porcje zapiekanki mogą być dodatkiem do mięsa, serwowanym zamiast ziemniaków czy ryżu.