Zapiekanka z boczkiem i frankfur


    Na dno formy wlewamy olej. Układamy boczek pokrojony w grube słupki oraz ponacinane połówki frankfurterek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Gdy boczek oraz kiełbaski zaczną się rumienić oraz stawać chrupiące - zmniejszamy temperaturę do 180°C, dodajemy bób, fasolkę, pokrojone w talarki cebule, rozdrobnione mięso z wędzonego udka (bez skórki) oraz kurki, wcześniej sparzone wrzątkiem (pieczarki obieramy ze skórki, z boczniaków wycinamy zgrubiałe części u nasady kapeluszy). Posypujemy lubczykiem oraz majerankiem, solą oraz pieprzem, wlewamy bulion. Gdy grzyby oraz warzywa zmiękną (po 15-20 min), na wierzch kładziemy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy wiórkami masła oraz zapiekamy (najlepiej pod opiekaczem) jeszcze przez 10 minut, aż chleb się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy listkami świeżej mięty. Podajemy z mizerią oraz oscypkiem lub fetą.

    Tutaj znajdziesz podobne przepisy: