Zapiekanka z makaronem i pomidor

  • 40 dag mielonego mięsa wołowego
  • 1/2 kg makaronu
  • puszka pomidorów w zalewie (250 ml)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 20 dag startego żółtego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz
Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać mięso, osączone, pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat, wino i 1/2 szklanki wody.
Wymieszać, przesmażyć.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na małym ogniu 20 minut.
Natkę pietruszki umyć, posiekać.
Jajko roztrzepać z natką, dodać do przestudzonego farszu, wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać.
Wlać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.
Zdjąć i ostudzić.
2 jajka roztrzepać, dodać do sosu, wymieszać.
Formę natłuścić, wyłożyć 1/3 makaronu.
Posypać 1/3 sera.
Włożyć farsz i przykryć pozostałym makaronem.
Polać sosem i posypać resztą sera.
Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: