Zapiekanka z makaronem i pomidor
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 1/2 kg makaronu
- puszka pomidorów w zalewie (250 ml)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- cebula
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 3 jajka
- 20 dag startego żółtego sera
- pęczek natki pietruszki
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz
Makaron ugotować na pół twardo, odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać mięso, osączone, pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat, wino i 1/2 szklanki wody.
Wymieszać, przesmażyć.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na małym ogniu 20 minut.
Natkę pietruszki umyć, posiekać.
Jajko roztrzepać z natką, dodać do przestudzonego farszu, wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać.
Wlać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.
Zdjąć i ostudzić.
2 jajka roztrzepać, dodać do sosu, wymieszać.
Formę natłuścić, wyłożyć 1/3 makaronu.
Posypać 1/3 sera.
Włożyć farsz i przykryć pozostałym makaronem.
Polać sosem i posypać resztą sera.
Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę.
Dodać mięso, osączone, pokrojone w grubą kostkę pomidory, koncentrat, wino i 1/2 szklanki wody.
Wymieszać, przesmażyć.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dusić na małym ogniu 20 minut.
Natkę pietruszki umyć, posiekać.
Jajko roztrzepać z natką, dodać do przestudzonego farszu, wymieszać.
Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać.
Wlać mleko, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatałową i sokiem z cytryny, zagotować.
Zdjąć i ostudzić.
2 jajka roztrzepać, dodać do sosu, wymieszać.
Formę natłuścić, wyłożyć 1/3 makaronu.
Posypać 1/3 sera.
Włożyć farsz i przykryć pozostałym makaronem.
Polać sosem i posypać resztą sera.
Piec 45 minut w temperaturze 180ºC.