Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 20 dag wędzonki w plastrach
  • 3/4 kg kwaszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka kminku
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • chilli w proszku
  • sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5 minut.
Odcedzić.
Chwilkę trzymać na ogniu w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w talarki.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody.
Razem z cebulą gotować 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Drugą cebulę obrać, umyć i drobno pokroić.
Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Dodać mięso.
Smażyć razem około 10 minut.
Doprawić solą i chilli.
Jajka wymieszać ze śmietaną.
W naczyniu wysmarowanym resztą oleju ułożyć warstwę ziemniaków, mięso, kapustę i znów ziemniaki, każdą warstwę skrapiając mieszaniną jajek i śmietany.
Na wierzchu ułożyć wędzonkę.
Piec 20 minut w 200ºC.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: