Zapiekanka z mięsa, kapusty i zi
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 20 dag wędzonki w plastrach
- 3/4 kg kwaszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- łyżeczka kminku
- 2 jajka
- 3/4 szklanki śmietany
- chilli w proszku
- sól, pieprz
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki.
Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5 minut.
Odcedzić.
Chwilkę trzymać na ogniu w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w talarki.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody.
Razem z cebulą gotować 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Drugą cebulę obrać, umyć i drobno pokroić.
Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Dodać mięso.
Smażyć razem około 10 minut.
Doprawić solą i chilli.
Jajka wymieszać ze śmietaną.
W naczyniu wysmarowanym resztą oleju ułożyć warstwę ziemniaków, mięso, kapustę i znów ziemniaki, każdą warstwę skrapiając mieszaniną jajek i śmietany.
Na wierzchu ułożyć wędzonkę.
Piec 20 minut w 200ºC.
Zalać osolonym wrzątkiem i gotować 5 minut.
Odcedzić.
Chwilkę trzymać na ogniu w przykrytym garnku.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w talarki.
Kapustę poszatkować, podlać niewielką ilością wody.
Razem z cebulą gotować 15 minut.
Doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Drugą cebulę obrać, umyć i drobno pokroić.
Podsmażyć na 2 łyżkach oleju.
Dodać mięso.
Smażyć razem około 10 minut.
Doprawić solą i chilli.
Jajka wymieszać ze śmietaną.
W naczyniu wysmarowanym resztą oleju ułożyć warstwę ziemniaków, mięso, kapustę i znów ziemniaki, każdą warstwę skrapiając mieszaniną jajek i śmietany.
Na wierzchu ułożyć wędzonkę.
Piec 20 minut w 200ºC.