Zapiekanka z ziemniaków

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag porów
  • 4 jaja
  • 15 dag kiełbasy
  • 2 dag masła
  • sól, pieprz
  • 2 kwaszone ogórki
  • 0,25 l śmietany
  • zielenina
Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać.
Pokrajać w niezbyt grube plastry.
Pora dokładnie oczyścić, przyciąć twardą piętkę i ciemnozielone części liści, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć.
Osączonego z wody pora pokrajać w cienkie półkrążki i krótko podsmażyć na tłuszczu.
Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokrajać w plasterki.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w krążki.
W naczyniu posmarowanym tłuszczem ułożyć warstwami ziemniaki, krążki jaj i kiełbasy, ogórka i podsmażonego pora, a na wierzchu znów ziemniaki.
Warstwy ziemniaków osolić i oprószyć pieprzem.
Potrawę zalać gęstą śmietaną i zapiec w piekarniku lub tylko mocno podgrzać na płycie.
Podawać zapiekankę z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: