Zapiekanka z ziemniaków
- 1 kg ziemniaków
- 20 dag porów
- 4 jaja
- 15 dag kiełbasy
- 2 dag masła
- sól, pieprz
- 2 kwaszone ogórki
- 0,25 l śmietany
- zielenina
Ziemniaki, dokładnie wymyte, ugotować w skórkach, ostudzić i obrać.
Pokrajać w niezbyt grube plastry.
Pora dokładnie oczyścić, przyciąć twardą piętkę i ciemnozielone części liści, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć.
Osączonego z wody pora pokrajać w cienkie półkrążki i krótko podsmażyć na tłuszczu.
Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokrajać w plasterki.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w krążki.
W naczyniu posmarowanym tłuszczem ułożyć warstwami ziemniaki, krążki jaj i kiełbasy, ogórka i podsmażonego pora, a na wierzchu znów ziemniaki.
Warstwy ziemniaków osolić i oprószyć pieprzem.
Potrawę zalać gęstą śmietaną i zapiec w piekarniku lub tylko mocno podgrzać na płycie.
Podawać zapiekankę z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu
Pokrajać w niezbyt grube plastry.
Pora dokładnie oczyścić, przyciąć twardą piętkę i ciemnozielone części liści, przekroić wzdłuż i dokładnie umyć.
Osączonego z wody pora pokrajać w cienkie półkrążki i krótko podsmażyć na tłuszczu.
Ogórki kwaszone obrać ze skórki, pokrajać w plasterki.
Jaja ugotować na twardo, pokroić w krążki.
W naczyniu posmarowanym tłuszczem ułożyć warstwami ziemniaki, krążki jaj i kiełbasy, ogórka i podsmażonego pora, a na wierzchu znów ziemniaki.
Warstwy ziemniaków osolić i oprószyć pieprzem.
Potrawę zalać gęstą śmietaną i zapiec w piekarniku lub tylko mocno podgrzać na płycie.
Podawać zapiekankę z dodatkiem surówki z marchwi i chrzanu