Zapiekanka z ziemniaków i gotowa
- 30 dag baraniny
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- łyżka chrzanu
- sól
- tymianek
- pół czerstwej bułki
- 2 jaja
- 1 kg ziemniaków
- 0,25 litra mleka
- 2 dag tłuszczu do wysmarowania formy
- 3 dag tartej bułki
- 3 dag kwaśnej śmietany
Ugotowaną baraninę zemleć w maszynce z namoczoną w wodzie i później odciśniętą bułką i surową cebulą.
Do masy dodać sól, pieprz, roztarty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, jajo i wyrobić.
Ugotować ziemniaki.
Utrzeć pałką z dodatkiem mleka, surowego jaja i przypraw do smaku.
Włożyć do formy połowę masy ziemniaczanej, przykryć masę mięsną.
Położyć na mięsie pozostałe ziemniaki, wygładzić powierzchnię, posmarować śmietaną i wstawić do zapieczenia.
Podawać z ostrą surówką.
Do masy dodać sól, pieprz, roztarty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, jajo i wyrobić.
Ugotować ziemniaki.
Utrzeć pałką z dodatkiem mleka, surowego jaja i przypraw do smaku.
Włożyć do formy połowę masy ziemniaczanej, przykryć masę mięsną.
Położyć na mięsie pozostałe ziemniaki, wygładzić powierzchnię, posmarować śmietaną i wstawić do zapieczenia.
Podawać z ostrą surówką.