Zapiekanka z ziemniaków i gotowa

  • 30 dag baraniny
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka chrzanu
  • sól
  • tymianek
  • pół czerstwej bułki
  • 2 jaja
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,25 litra mleka
  • 2 dag tłuszczu do wysmarowania formy
  • 3 dag tartej bułki
  • 3 dag kwaśnej śmietany
Ugotowaną baraninę zemleć w maszynce z namoczoną w wodzie i później odciśniętą bułką i surową cebulą.
Do masy dodać sól, pieprz, roztarty ząbek czosnku, łyżkę chrzanu, jajo i wyrobić.
Ugotować ziemniaki.
Utrzeć pałką z dodatkiem mleka, surowego jaja i przypraw do smaku.
Włożyć do formy połowę masy ziemniaczanej, przykryć masę mięsną.
Położyć na mięsie pozostałe ziemniaki, wygładzić powierzchnię, posmarować śmietaną i wstawić do zapieczenia.
Podawać z ostrą surówką.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: