Zapiekanka ziemniaczana z boczki
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag boczku
- 6 dag smalcu
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać ze skórek i pokrajać na bardzo cienkie plasterki.
Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek.
W rondlu stopić smalec, dodać boczek, cebulę i czosnek i poddusić pod przykryciem.
Na to położyć plasterki ziemniaczane i chwilę podpiec, nie mieszając.
Następnie przykryć i dusić jeszcze 10 - 15 minut na małym ogniu.
Gotową zapiekankę wyłożyć do góry dnem na półmisek lub talerz, przekroić na 4 części.
Do tego podać w szklance sok pomidorowy z siekaną natką pietruszki.
Boczek pokrajać na kawałki, posiekać cebulę i czosnek.
W rondlu stopić smalec, dodać boczek, cebulę i czosnek i poddusić pod przykryciem.
Na to położyć plasterki ziemniaczane i chwilę podpiec, nie mieszając.
Następnie przykryć i dusić jeszcze 10 - 15 minut na małym ogniu.
Gotową zapiekankę wyłożyć do góry dnem na półmisek lub talerz, przekroić na 4 części.
Do tego podać w szklance sok pomidorowy z siekaną natką pietruszki.