Zasady przygotowywania jajek fas

Wlej zimną wodę do garnka, włóż jajka, postaw na małym ogniu i gotuj przez 10 - 11 minut. Wyjmij i natychmiast zanurz w zimnej wodzie. Skorupkę zdejmij pod strumykiem zimnej wody - łatwo odejdźie od białka.
Żółtko nie będzie przyklejać się do noża, gdy jego ostrze zanurzymy na chwilę we wrzącej wodzie.
Krem do napełniania białek powinien być naprawdę gładki. Żółtka trzeba najpierw przetrzeć przez gęste sitko, a dopiero potem ucierać z przewidzianymi w przepisie dodatkami. Majonez musi być naprawdę bardzo gęsty.
Gotowy, dobrze przyprawiony krem wkłada się do plastikowego woreczka i wyciska wprost we wgłębienie po żółtku. Potem dekoruje, ostrożnie, bo kremowy postument nie uniesie nadmiernego ciężaru.
Ugotowane jajka trzeba niemal natychmiast faszerować, bo wokół żółtka tworzy się cimna obwódka. Nadziane mogą przetrwać w lodówce kilka godzin.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: