Zawiesista zupa grzybowa (Wigili
- 2 cebule
- 3 - 4 łyżki masła
- pęczek włoszczyzny
- 2 listki laurowe
- łyżeczka ziarenek pieprzu
- 3 dag suszonych borowików
- 2 łyżki mąki
- 30 dag porów
- 10 dag pieczarek
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietany
- 1 szklanka czerwonego wina
- 50 dag marchewek
- sól, pieprz
Cebule oraz włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na kawałki.
Podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i listki laurowe.
Wlać litr wody i czerwone wino, dusić około 20 minut.
Wywar przecedzić.
Borowiki namoczyć, osączyć.
Pieczarki pokroić na połówki, marchewki i pory w paseczki.
Usmażyć na pozostałym maśle, dodać sól i pieprz.
Wlać szklankę wody, gotować 10 minut.
Połączyć z wywarem jarzynowym.
Zagęścić mąką rozprowadzoną śmietaną, przyprawić do smaku.
Podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i listki laurowe.
Wlać litr wody i czerwone wino, dusić około 20 minut.
Wywar przecedzić.
Borowiki namoczyć, osączyć.
Pieczarki pokroić na połówki, marchewki i pory w paseczki.
Usmażyć na pozostałym maśle, dodać sól i pieprz.
Wlać szklankę wody, gotować 10 minut.
Połączyć z wywarem jarzynowym.
Zagęścić mąką rozprowadzoną śmietaną, przyprawić do smaku.