Zawiesista zupa grzybowa (Wigili

  • 2 cebule
  • 3 - 4 łyżki masła
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek pieprzu
  • 3 dag suszonych borowików
  • 2 łyżki mąki
  • 30 dag porów
  • 10 dag pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietany
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 50 dag marchewek
  • sól, pieprz
Cebule oraz włoszczyznę obrać, opłukać i pokroić na kawałki.
Podsmażyć na 2 łyżkach masła, dodać koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i listki laurowe.
Wlać litr wody i czerwone wino, dusić około 20 minut.
Wywar przecedzić.
Borowiki namoczyć, osączyć.
Pieczarki pokroić na połówki, marchewki i pory w paseczki.
Usmażyć na pozostałym maśle, dodać sól i pieprz.
Wlać szklankę wody, gotować 10 minut.
Połączyć z wywarem jarzynowym.
Zagęścić mąką rozprowadzoną śmietaną, przyprawić do smaku.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: