Zielona lub szparagowa fasola w
- 1 kg zielonej lub żółtej fasoli szparagowej
- 2 dag masła
- 1 dag mąki
Obciągniętą z włókien fasolę pokrajać na połówki i ugotować w słonej wodzie, odcedzić.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem cytrynowym.
Do sosu tego włożyć osączoną z wody fasolkę, zagotować i podawać do pieczeni lub jako danie jarskie, do kotletów z włoskiej kapusty.
Zamiast zasmażki fasolę doprawić też można kwaśną śmietaną, rozmieszaną z mąką i szczyptą białego pieprzu.
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, zaprawić solą, cukrem i sokiem cytrynowym.
Do sosu tego włożyć osączoną z wody fasolkę, zagotować i podawać do pieczeni lub jako danie jarskie, do kotletów z włoskiej kapusty.
Zamiast zasmażki fasolę doprawić też można kwaśną śmietaną, rozmieszaną z mąką i szczyptą białego pieprzu.