Ziemniaczana zapiekanka z boczki

  • 40 dag papryki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • ząbek czosnku
  • 80 dag ziemniaków
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 szklanki soku pomidorowego
  • łyżka oleju
  • 200 ml mleka
  • 5 dag startego żółtego sera
  • łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)
  • sól, pieprz
  • masło do formy
Papryki umyć, ułożyć na blasze i piec w temp. 220ºC, aż lekko szczernieją (ok. 10 minut).
Wyjąć i ostrożnie zdjąć skórkę.
Papryki przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Chili przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, wytopić.
Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy, dodać paprykę i chili, zagotować.
Mleko zagotować, wlać śmietanę, przyprawić solą i obficie pieprzem, zamieszać.
Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć boczek z papryką, przykryć ziemniakami, polać mlekiem ze śmietaną i posypać serem.
Piec 40 minut w temp. 200ºC.
Przed podaniem zapiekankę posypać zieleniną.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: