Ziemniaczana zapiekanka z boczki
- 40 dag papryki
- 15 dag wędzonego boczku
- ząbek czosnku
- 80 dag ziemniaków
- 2 papryczki chili
- 1/2 szklanki soku pomidorowego
- łyżka oleju
- 200 ml mleka
- 5 dag startego żółtego sera
- łyżka posiekanej zieleniny (natki, szczypiorku, bazylii)
- sól, pieprz
- masło do formy
Papryki umyć, ułożyć na blasze i piec w temp. 220ºC, aż lekko szczernieją (ok. 10 minut).
Wyjąć i ostrożnie zdjąć skórkę.
Papryki przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Chili przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, wytopić.
Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy, dodać paprykę i chili, zagotować.
Mleko zagotować, wlać śmietanę, przyprawić solą i obficie pieprzem, zamieszać.
Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć boczek z papryką, przykryć ziemniakami, polać mlekiem ze śmietaną i posypać serem.
Piec 40 minut w temp. 200ºC.
Przed podaniem zapiekankę posypać zieleniną.
Wyjąć i ostrożnie zdjąć skórkę.
Papryki przekroić, oczyścić z pestek i pokroić w drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Boczek pokroić w kostkę.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Chili przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, wytopić.
Dodać cebulę i czosnek, przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy, dodać paprykę i chili, zagotować.
Mleko zagotować, wlać śmietanę, przyprawić solą i obficie pieprzem, zamieszać.
Żaroodporną formę natłuścić, ułożyć boczek z papryką, przykryć ziemniakami, polać mlekiem ze śmietaną i posypać serem.
Piec 40 minut w temp. 200ºC.
Przed podaniem zapiekankę posypać zieleniną.