Ziemniaczane placuszki
- 75 dag ziemniaków
- 75 dag kiszonej kapusty
- 25 dag kiełbasy czosnkowej
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 3 żółtka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki octu z białego wina
- 8 - 10 jagód jałowca
- cukier
- starta gałka muszkatołowa
- natka pietruszki do dekoracji
- sól, pieprz
Wyszorować ziemniaki miękką szcoteczką.
Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach.
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.
Umyć strąki papryki, przekroić na połówki, dobrze oczyść z gniazd nasiennych.
Miąższ pokroić na kawałki.
Opłukać natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno posiekać.
Rozgrzać w garnku margarynę.
Zeszklić cebulkę na gorącym tłuszczu.
Dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca i pokrojoną paprykę.
Całość wymieszać, krótko podsmażyć, podlać połową szklanki letniej wody.
Doprawić mieszankę w garnku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku.
Całość dusić przez 20 minut.
Odcedzić ziemniaki, odłożyć do przestygnęcia.
Pokroić kiełbasę w drobną kostkę.
Obrać ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść.
Wymieszać piure z żółtkami i mąką ziemnaiczaną.
Doprawić solą, pieprzem oraz gałką.
Dodać kiełbasę i natkę do masy.
Wilgotnymi dłońmi uformować 8 klusek.
Wrzucić je na 20 minut do lekko wrzącej, osolonej wody.
Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze osączyć, pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej, usmażyć placuszki (po 2 minuty z każdej strony).
Podawać na kapuście.
Udekorować danie natką.
Gotować 20 minut w osolonej wodzie w mundurkach.
Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę.
Umyć strąki papryki, przekroić na połówki, dobrze oczyść z gniazd nasiennych.
Miąższ pokroić na kawałki.
Opłukać natkę pietruszki pod bieżącą wodą, osuszyć, drobno posiekać.
Rozgrzać w garnku margarynę.
Zeszklić cebulkę na gorącym tłuszczu.
Dodać kiszoną kapustę, jagody jałowca i pokrojoną paprykę.
Całość wymieszać, krótko podsmażyć, podlać połową szklanki letniej wody.
Doprawić mieszankę w garnku solą, pieprzem, cukrem i octem winnym do smaku.
Całość dusić przez 20 minut.
Odcedzić ziemniaki, odłożyć do przestygnęcia.
Pokroić kiełbasę w drobną kostkę.
Obrać ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść.
Wymieszać piure z żółtkami i mąką ziemnaiczaną.
Doprawić solą, pieprzem oraz gałką.
Dodać kiełbasę i natkę do masy.
Wilgotnymi dłońmi uformować 8 klusek.
Wrzucić je na 20 minut do lekko wrzącej, osolonej wody.
Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej, dobrze osączyć, pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej, usmażyć placuszki (po 2 minuty z każdej strony).
Podawać na kapuście.
Udekorować danie natką.