Ziemniaki duszone w piecu

  • 1 kg ziemniaków
  • 5 dag słoniny wędzonej
  • 10 dag cebuli
  • mięso z kindziuka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • koperek
  • zielona pietruszka
Obrane ziemniaki pokroić na talarki i posypać przyprawami: pokruszonym laurowym listkiem, pieprzem, solą, cebulą.
Na chwilę odstawić i przygotować mięso.
Solone mięso, najlepiej z kindziuka, pokroić w drobną kosteczkę, dodać kawałki słoniny wędzonej i pozostałe cebule pokrajane w talarki.
Układać w garnku warstwami: ziemniaki, potem cienka warstwa mięsa i znów ziemniaki.
Posypać koperkiem, pietruszką, wlać szklankę wody i wstawić do gorącego pieca.
Gorące duszone ziemniaki podajemy ze szklanką mleka.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: