Ziemniaki duszone w piecu
- 1 kg ziemniaków
- 5 dag słoniny wędzonej
- 10 dag cebuli
- mięso z kindziuka
- sól, pieprz
- liść laurowy
- koperek
- zielona pietruszka
Obrane ziemniaki pokroić na talarki i posypać przyprawami: pokruszonym laurowym listkiem, pieprzem, solą, cebulą.
Na chwilę odstawić i przygotować mięso.
Solone mięso, najlepiej z kindziuka, pokroić w drobną kosteczkę, dodać kawałki słoniny wędzonej i pozostałe cebule pokrajane w talarki.
Układać w garnku warstwami: ziemniaki, potem cienka warstwa mięsa i znów ziemniaki.
Posypać koperkiem, pietruszką, wlać szklankę wody i wstawić do gorącego pieca.
Gorące duszone ziemniaki podajemy ze szklanką mleka.
Na chwilę odstawić i przygotować mięso.
Solone mięso, najlepiej z kindziuka, pokroić w drobną kosteczkę, dodać kawałki słoniny wędzonej i pozostałe cebule pokrajane w talarki.
Układać w garnku warstwami: ziemniaki, potem cienka warstwa mięsa i znów ziemniaki.
Posypać koperkiem, pietruszką, wlać szklankę wody i wstawić do gorącego pieca.
Gorące duszone ziemniaki podajemy ze szklanką mleka.