Ziemniaki faszerowane
- 12 ziemniaków
- 40 dag wieprzowiny
- jajo
- 3 dag cebuli
- sól, pieprz
Podłużne ziemniaki obrać, obciąć z jednego końca "czapeczki" i wąską łyżeczką wydrążyć głębokie otwory.
Grubo zmielone lub posiekane mięso wieprzowe wymieszać z surowym jajkiem, drobno pokrajaną w kostkę cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
Tak otrzymanym farszem napełnić wydrążone ziemniaki, przykryć "czapeczkami", łącząc je z dolną częścią za pomocą wykałaczek.
Wkładać do garnka z rozgrzanym tłuszczem (olej lub smalec) i piec jak pączki aż do zarumienienia się.
Podawać z kiszonym ogórkiem, surówką lub sałatką warzywną.
Grubo zmielone lub posiekane mięso wieprzowe wymieszać z surowym jajkiem, drobno pokrajaną w kostkę cebulą, przyprawić solą i pieprzem.
Tak otrzymanym farszem napełnić wydrążone ziemniaki, przykryć "czapeczkami", łącząc je z dolną częścią za pomocą wykałaczek.
Wkładać do garnka z rozgrzanym tłuszczem (olej lub smalec) i piec jak pączki aż do zarumienienia się.
Podawać z kiszonym ogórkiem, surówką lub sałatką warzywną.