Ziemniaki po cabańsku (Podhale)
- 60 dag ziemniaków
- 3 cebule
- marchew
- 15 dag pieczarek
- 10 dag boczku wędzonego
- 20 dag kiełbasy
- liście kapusty
- natka pietruszki lub koperek
- sól, pieprz
Oskrobaną marchew i obrane ziemniaki wypłukać, pokroić w grube plastry, pieczarki - w paski, boczek - w kostkę, kiełbasę - w plasterki, cebulę - w krążki.
W naczyniu wyścielonym liściem kapusty ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę.
Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i liść kapuasty.
Boczek ułożyć na brzegach naczynia.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną.
Przykryte naczynia wstawić do piekarnika i piec, aż ziemniaki będą miękkie.
W naczyniu wyścielonym liściem kapusty ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę.
Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i liść kapuasty.
Boczek ułożyć na brzegach naczynia.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną.
Przykryte naczynia wstawić do piekarnika i piec, aż ziemniaki będą miękkie.