Ziemniaki po cabańsku (Podhale)

  • 60 dag ziemniaków
  • 3 cebule
  • marchew
  • 15 dag pieczarek
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • liście kapusty
  • natka pietruszki lub koperek
  • sól, pieprz
Oskrobaną marchew i obrane ziemniaki wypłukać, pokroić w grube plastry, pieczarki - w paski, boczek - w kostkę, kiełbasę - w plasterki, cebulę - w krążki.
W naczyniu wyścielonym liściem kapusty ułożyć warstwami ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki, kiełbasę.
Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki i liść kapuasty.
Boczek ułożyć na brzegach naczynia.
Każdą warstwę posypać solą, pieprzem oraz posiekaną zieleniną.
Przykryte naczynia wstawić do piekarnika i piec, aż ziemniaki będą miękkie.

Tutaj znajdziesz podobne przepisy: