Ziemniaki w sosie curry
- 60 dag ziemniaków o zwartym miąższu
- 2 duże pory
- 2 niepełne szklanki rosołu (instant)
- 1/2 pojemnika śmietany kremówki
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka curry
- 1/2 łyżeczki kminku
- suszony majeranek
- sól
Starannie oczyścić ziemniaki (najlepiej wyszorować szczoteczką).
Gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie oczyścić dwa duże pory, zblanszować 3 - 5 minuty w 100 ml lekko osolonej wody (około 1/2 szklanki).
Na sos: rozgrzać w garnku dwie łyżki masła lub margaryny.
Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, szybko rozprowadzić.
Stopniowo wlać rosół i śmietanę, stale mieszając, aby nie powstały nieapetyczne grudki.
Doprawić sos do smaku łyżką curry i solą.
Osączyć ugotowane ziemniaki, obrać ze skórki, pokroić w grube krążki.
Ułożyć warstwami razem z porami w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Całość polać przygotowanym sosem curry, posypać kminkiem i majerankiem.
Wstawić naczynie żaroodporne do dobrze nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ziemniaki przez 25 - 30 minut w temperaturze około 200ºC.
Gotować w mundurkach 20 minut w lekko osolonej wodzie.
W tym czasie oczyścić dwa duże pory, zblanszować 3 - 5 minuty w 100 ml lekko osolonej wody (około 1/2 szklanki).
Na sos: rozgrzać w garnku dwie łyżki masła lub margaryny.
Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, szybko rozprowadzić.
Stopniowo wlać rosół i śmietanę, stale mieszając, aby nie powstały nieapetyczne grudki.
Doprawić sos do smaku łyżką curry i solą.
Osączyć ugotowane ziemniaki, obrać ze skórki, pokroić w grube krążki.
Ułożyć warstwami razem z porami w płaskim naczyniu żaroodpornym.
Całość polać przygotowanym sosem curry, posypać kminkiem i majerankiem.
Wstawić naczynie żaroodporne do dobrze nagrzanego piekarnika.
Zapiekać ziemniaki przez 25 - 30 minut w temperaturze około 200ºC.