Ziemniaki z farszem mięsnym
- 8 dużych obranych ziemniaków
- 1 czerstwa bułka
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 25 dag mieszanego mięsa mielonego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu drobiowego (instant)
- bazylia do dekoracji
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 200ºC.
Ziemniaki zawinąć w kawałki natłuszczonej folii aluminiowej i piec około 45 minut.
Bułkę namoczyć w letniej wodzie.
Cebulę obrać, posiekać, i zeszklić na maśle.
Dodać mięso i podsmażyć.
Dodać zioła i posiekany czosnek, wymieszać.
Bułkę odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.
Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wyjąć z folii i przestudzić.
Następnie wyrównać spody, odkroić wierzchy i wydrążyć.
Miąższ rozgnieść i wymieszać z mięsem, farszem napełnić ziemniaki.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i zapiekać 10 minut.
Udekorować bazylią.
Ziemniaki zawinąć w kawałki natłuszczonej folii aluminiowej i piec około 45 minut.
Bułkę namoczyć w letniej wodzie.
Cebulę obrać, posiekać, i zeszklić na maśle.
Dodać mięso i podsmażyć.
Dodać zioła i posiekany czosnek, wymieszać.
Bułkę odcisnąć, rozdrobnić i wymieszać z mięsem.
Doprawić solą i pieprzem.
Ziemniaki wyjąć z folii i przestudzić.
Następnie wyrównać spody, odkroić wierzchy i wydrążyć.
Miąższ rozgnieść i wymieszać z mięsem, farszem napełnić ziemniaki.
Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem i zapiekać 10 minut.
Udekorować bazylią.