Ziemniaki z lnianym siemieniem
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag lnianego siemienia
- 0,125 l oleju
- 6 dag cebuli
- pieprz, sól do smaku
Zagotować litr wody.
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnku.
Siemię przykryć pokrywą i parzyć 10 minut.
Gdy zawrze woda w garnku, wyjmować ziemniaki z naczynia i wrzucać do wrzątku.
Dodać pieprz, sól do smaku i drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż się zrumieni.
Potem zdjąć z ognia patelnię.
Ugotowane ziemniaki wrzucić do dużej miski, wlać tam siemię i wymieszać wszystko.
Następnie okraszone siemieniem ziemniaki rozkładać do talerzy.
Ziemniaki mogą być w całości lub można utłuc tłuczkiem.
Ziemniaki umyć i obrać, wrzucić do naczynia z wodą.
Lniane siemię zalewamy wrzątkiem (0,5 l), który przygotowaliśmy w drugim garnku.
Siemię przykryć pokrywą i parzyć 10 minut.
Gdy zawrze woda w garnku, wyjmować ziemniaki z naczynia i wrzucać do wrzątku.
Dodać pieprz, sól do smaku i drobno posiekaną cebulę i smażyć, aż się zrumieni.
Potem zdjąć z ognia patelnię.
Ugotowane ziemniaki wrzucić do dużej miski, wlać tam siemię i wymieszać wszystko.
Następnie okraszone siemieniem ziemniaki rozkładać do talerzy.
Ziemniaki mogą być w całości lub można utłuc tłuczkiem.